Mononatrio glutamatas (E621)

Mononatrio glutamatas yra labai žalingas maisto priedas, kuris dedamas į beveik visus čipsus, prieskonius, taip pat dažnai į mėsą, į žuvį, mišraines, kečupus ir kitus produktus, kurių skonis yra suprantamas kaip priešingas saldžiam, švelniam. Mononatrio glutamato tikslas -- sustiprinti skonį ir kvapą, iš neskanaus produkto padaryti skanų, apgauti mūsų skonio receptorius.

Gali kilti arba paūmėti šios ligos: alergija, astma, migrena, vėžiniai susirgimai, smegenų pakitimai, nutukimas.

Produktai, kuriuose yra mononatrio glutamatas (E621): sveikasvaikas.lt → viršuje paieškos langelyje parašykite E621.

Mokslinių tyrimų išvados

Iš svetainės sveikasvaikas.lt:

M.Hermanussen: mononatrio glutamatas (E621) ⇉ nutukimas ir žemaūgystė.

Vokiečių profesorius M.Hermanussenas kartu su keletu bendraminčių mokslinkų atliko tyrimą, įrodantį aromato ir skonio stipriklio E621 sąryšį su nutukimu ir žemaūgyste. Ypatingai tai svarbu dar augantiems organizmams, nes vartojant šiuo priedu paskanintą maistą, rizikuojame ne tik stipriai nutukti – taip pat gali ženkliai sumažėti augimo hormonų kiekis organizme. Maisto priedą vartojant nėščiosioms, gali kisti jų būsimų mažylių ūgis.

Eksperimentinės studijos metu įrodyta, jog kartu su maistu vartojamas E621 gali sukelti neuroninį toksiškumą – t.y. sukelti stiprų nepasisotinimo jausmą ir sumažinti augimo hormonų kiekį. E621 pažeidžia skonio centrus smegenyse, sutrikdo hipotalamo gebėjimą reguliuoti apetitą ir galiausiai lemia žmogaus nutukimą. Nustojus vartoti priedą, organizmo funkcijos atsistato.

Ypatingai susirūpinti turėtų būsimos mamytės. Nėštumo metu didesnes E621 dozes gavusios žiurkės susilaukė palikuonių, kurių ūgis buvo ženkliai sumažėjęs. Augant, naujagimių ūgio matavimai taip ir išliko žemiau normos.

Šalutinis poveikis išryškėja tik vartojant mononatrio glutamatą dideliais kiekias. Tačiau reiktų atkreipti dėmesį į tai, jog bandymų metu didžiausia žiurkėms duodama koncentracija tik nežymiai viršijo oficialiai leidžiamą žmonių mitybos normą. Be to, E621 yra taip plačiai naudojamas maisto produktų racione (mėsa, greiti užkandžiai, sriubos, padažai ir t.t.), jog labai sunku apskaičiuoti, kiek žmogus iš tiesų per dieną jo suvartoja.

Susisiekėme su M. Hermanussenu ir jis sutiko paviešinti visą tyrimą – tad, jei kam įdomu, visą jį galite perskaityti (PDF, 175 KB).